Eckerö Line ja Hyvä Apaja yhteistyöhön ahvenanmaalaisen kirjolohen puolesta
Eckerö Line vaihtaa norjalaisen lohen Hyvä Apajan kotimaiseen kirjoloheen syksyn 2024 aikana. Ahvenanmaalaisen kirjolohen käyttöön ohjaa raaka-aineen puhdas maku ja alkuperä sekä yrityksen vastuullisuusstrategia.
Kotimaisista raaka-aineista ja sesongin mukaisista menuista tunnettu Eckerö Line vaihtaa norjalaisen lohen suomalaiseen kirjoloheen. Suositussa Buffet Eckerö -ravintolassa syödään vuosittain merkittävä määrä kalaa, muun muassa 35 000 kiloa lohta ja 1800 kiloa mätiä. Kumppaniksi on valikoitunut PNM-Chipsters ja Hyvä Apaja, jonka tuoteportfoliossa on suosittujen kalavalmisteiden lisäksi paljon tarjontaa ammattikeittiöille. Suurimpia tuotteita yhteistyössä ovat muun muassa tuore ja lämminsavustettu kirjolohi, graavi- ja kylmäsavuviipaleet ja kirjolohenmäti, sekä erilaiset kalasalaatit.
”Meille on tärkeää voida tarjota asiakkaallemme laadukasta ja vastuullisesti tuotettua kalaa. Kalan alkuperä ja tuoreus on tässä avainasemassa. Kun tiedämme, mistä kirjolohi on peräisin ja miten sitä on käsitelty, meidän ei tarvitse huolehtia kalan alkuperästä vaan voimme keskittyä omaan osaamiseemme – herkullisen ruoan valmistamiseen. Kotimaisen raaka-aineen käyttäminen on myös osa vastuullisuusstrategiaamme”, kertoo Eckerö Linen asiakaspalvelujohtaja Kaisa Kartano.
Kirjolohta saariston parhaimmilta apajilta
Eckerö Linen käyttämien tuotteiden kirjolohi kasvatetaan avomerellä Ahvenanmaalla. Avomerellä kasvatetun kirjolohen etuja ovat kalojen hyvinvointi, kiinteä rakenne ja puhdas maku. Kirjolohet kasvavat lyhyen merimatkan päässä Eckeröstä, jossa vesi on raikasta ja virtaus kalan luonnollisilla merireiteillä voimakas. Kirkkaassa merivedessä on myös erinomainen näkyvyys, ja aurinko läpäisee vettä paremmin, joten kalat saavat auringonvalon kaikki hyödyt.
Parhaimmilta apajilta nostetut kirjolohet matkaavat vain muutaman kilometrin matkan Ahvenanmaan tuotantolaitokseen. Herkän raaka-aineen tuoreus, oikeaoppinen käsittely ja kylmäketjun katkeamattomuus takaavat ensiluokkaisen laadun. Ahvenanmaan tuotannossa muun muassa leikataan ja savustetaan kalaa, pakataan kirjolohenmätiä ja valmistetaan myös suosittuja Hyvä Apaja -kalapyöryköitä.
”Molempien yritysten tausta on Ahvenanmaalla, mistä koko idea sai alkunsa – toimittaisimme kalaa Eckeröstä Eckeröhön. Meillä on pitkä historia Eckerö Linen kanssa, ja se syventyy nyt entisestään. Saariston kirkkaissa vesissä, luonnollisilla apajilla kasvatettu, huippulaatuinen ja -makuinen kirjolohi on nyt meidän yhteinen ylpeyden aiheemme. Olemme tehneet vuosikymmeniä yhteistyötä ahvenanmaalaisten alan pioneerien kanssa, ja olemme iloisia voidessamme tarjota Hyvä Apaja -kalatuotteita entistä useammalle suomalaiselle”, PNM-Chipstersin myyntijohtaja Juuso Kääpä iloitsee.