Automatka Virossa: Itä-Viro

Itä-Viro on monelle valloittamaton vierailukohde. Katso vinkkimme road tripille. Alueen teollisuushistoria, erikoinen luonto, runsas kulttuuri sekä mieleenpainuvat kohteet houkuttavat tutkimaan sitä tarkemmin. Katso vinkit omatoimiseen automatkaan. Uutta: varaa etukäteen nettisivujemme kautta kaikki kiertomatkan hotellit.

Tallinna–Sillamäe–Narva-Jõesuu–Narva–Tallinna 3–4 pv  

Matkaohjelmaesimerkki

  • Päivä 1: Lähtö Helsingistä (Vuosaari) m/s Finbolla (katso aikataulu) tai  (Länsisatamasta) m/s Finlandialla, laivamatka Muugaan 2 h 45 min. Ajomatka Narva-Jõesuuhun & yöpyminen (Meresuu Spa & Hotel). 
  • Päivä 2: Päivä Narvassa, yöpyminen Narva-Jõesuussa (Meresuu Spa & Hotel).
  • Päivä 3: Paluu Tallinnaan, vapaavalintainen yöpyminen Tallinnassa tai paluulähtö Helsinkiin.  
  • Päivä 4: Paluulähtö m/s Finbo Cargolla tai m/s Finlandialla (katso aikataulu). 

Kesäinen puistobulevardi, jonka päässä näkyy meri. Aurinko laskee ja taivas on vaaleanpunainen.Kesäinen puistobulevardi, jonka päässä näkyy meri. Aurinko laskee ja taivas on vaaleanpunainen.
Sillamäen promenadi ja rantabulevardi ovat sykähdyttäviä.

Kurkkaa myös Itä-Viron suomenkieliset verkkosivut.

Päivä 1

Vesiputoukselta salaiseen kaupunkiin

Mieti etukäteen, mikä matkaseuruettasi kiinnostaa: Jos olet matkassa lapsellisessa seurassa, haluat ehkä hieman päästellä junioreiden matkapaineita – teepä silloin mutka Kiviõliin ja sen elämyspuistoon, jossa on aktiviteetteja kaikenikäisille. Jos puolestaan paikallishistoria kiinnostaa, on siitä oiva esimerkki kaivosmuseo. Sen sijaan luontoihmiselle retken ensimmäinen kohde löytyy Ontikasta.

Viron korkein vesiputous (Tallinna–Ontika 156 km)

Ontikan rantatörmä (Tallinna–Ontika, rantatörmä 159 km)

Ontikan 400 000 vuotta sitten syntyneet kalkkikivikerrostumat muodostavat 55 metriä korkean rantatörmän, jonka kiviaineskerrostumat ovat melkeinpä kuin kivinen luontokirja – siitä voi tarkastella eri aikakausien jälkiä. Vieressä oleva näköalatasanne tarjoaa hyvät näkymät törmän avoimeen kohtaan ja Valasten putoukselle, jossa vesi syöksyy alas yli 30 m korkeudesta. Astele rakennelman portaita alas. Rantaviivan polkua (n. 1,5 km) seuraillen voit myös tutustua ainutlaatuiseen kalkkikiviympäristöön kasvaneeseen metsään, jota on rehevyytensä vuoksi kutsuttu Pohjolan viidakoksi.

Lisätietoa Valastesta • Koordinaatit

Lisätietoa Ontikan rantatörmästäKoordinaatit

Ontikasta matka jatkuu luontevasti törmän reunaa mukailevaa paikallistietä Toilan kylään. Kylpylän kupeessa on valtava puistoalue Oru Park. Jos aikatauluun sopii, kannattaa lähteä mukaan virtuaalikierrokselle. Suomeksi ääniopastettu kävely vie VR-vierailulle presidentin kesäasuntoon ja puistoon heinäkuussa 1938.

Lisätietoa VR-vierailustaKoordinaatit

Sukellus maan alle (Kohtla-Nõmmeen 16 km)

Kohtla-Nõmmessa on ainutlaatuinen kaivosmuseo (ks. kuva yllä), joka vie syvälle maan uumeniin kaivostyöntekijän työpäivään. Ota mukaan oma lämmin takki tai vuokraa vierailukeskuksesta.

Lisätietoa kaivosmuseostaKoordinaatit

Salainen Sillamäen kaupunki (Sillamäelle 42 km)

Seuraava pysähdys on osoitteessa Moskova 400, jossa sijaitsee Sillamäen kaupunki. Neuvostoaikana kaupunkia ei virallisesti ollut olemassa eikä se siis näkynyt kartalla. Sillamäe rakennettiin poikkeukselliseen neoklassiseen tyyliin - ajan hammas on purrut, mutta tyylin ja tunnelman voi yhä aistia sykähdyttävällä promenadilla ja rantabulevardilla. Kaupungista löytyy myös museo, jossa voi kokea Sillamäen salatut tarinat interaktiivisesti modernin teknologian avulla.

Lisätietoa SillamäestäKoordinaatit

Sillamäe–Narva-Jõesuu (23 km)

Päivän päätteeksi kannattaa ajaa Narva-Jõesuuhun ja yöpyä siellä. Iltakävelyn voi tehdä peräti yhdeksän kilometriä pitkällä, Viron pisimpiin kuuluvalla hiekkarannalla (ks. kuva yllä) tai rantakatujen, Pimeän puiston ja Valoisan puiston, reunamien kiehtovia puuhuviloita kurkkien. Jos olet liikkeellä rakkaasi kanssa, mitäs jos yllättäisit hänet varaamalla ennakkoon illallisen Meresuu Span & Hotelin 11. kerrokseen.

Lisätietoa Narva-JõesuustaKoordinaatit (satama)

Majapaikkaehdotuksia: Meresuu Spa & Hotel.

Mies ja nainen kävelevät jäätelöt kädessä joen viertä kesäisenä iltana.Mies ja nainen kävelevät jäätelöt kädessä joen viertä kesäisenä iltana.
Narva on rajakaupunki, jota halkoo Narvanjoki.

Päivä 2

Narva – linnoitus, Kreenholm ja paljon muuta

Viron kolmanneksi suurin kaupunki (Narvaan 15 km)

Suuntaa rajakaupunki Narvaan. Matkan voi oman auton lisäksi tehdä jokilaivalla tai vuokrapolkupyörällä. Vaikka kaupunki vaurioitui pahoin toisen maailmansodan aikana, osa sen barokkiarkkitehtuurista säästyi sekoittuen jännittävästi myöhempään Neuvostoajan karuun arkkitehtuuriin.

Pistäydy Narvan linnoitukseen, jonka restaurointi on hiljan valmistunut. Itäsiiven näyttely esittelee historian tapahtumia aina siitä, kun tanskalaiset saapuivat 1200-luvulla kaupunkiin nykypäivään asti. Linnalla on sisarlinnoitus joen toisella puolella Venäjän puolella. Jokipromenadilta voit helposti tarkkailla elämänmenoa Venäjän puolella.

Narvan raatihuoneella on myös kiinnostava VR-elämys, jossa voi kokea Narvan sellaisena kuin se oli ennen toista maailmansotaa.

Lisätietoa NarvastaKoordinaatit

Lisätietoa Narvan linnastaKoordinaatit

Tekstiilitehtaan nousu ja tuho (Narva)

Kreenholmin tekstiilitehdas rakennettiin 1800-luvulla Narvajoen törmälle, ja se oli tuolloin Venäjän valtakunnan suurin tehdas. Tehdas tehtiin englantilaiseen tyyliin punatiilestä ja kompakti teollisuusarkkitehtuurikokonaisuus kehittyi sen ympärille. Monumentaalinen rakennelma kuvaa teollisuusarkkitehtuuria yli 160 vuoden ajalta.

Opastetulla kierroksella (yleensä sunnuntaisin, varmista paikkasi varaamalla se ennakkoon) pääsee kurkkaamaan tehtaan suljettuja alueita ja vierailemaan sisällä vanhassa tehdasrakennuksessa. Sen suuressa neulahallissa voi yrittää ymmärtää paremmin siellä tehdyn työn mittakaavaa. Ja kuka tietää, mitä tulevaisuus tuo?

Lisätietoa KreenholmistaKoordinaatit

Sunnuntaikierrokset Kreenholmissa

Shhh - ollaan hiljaa eikä herätä lepakoita (Narva)

Narvan Victoria-bastionia voidaan kutsua voittajaksi. 300 vuotta kestäneen historiansa aikana se on kestänyt koettelemukset lukuisissa sodissa, palvellut useiden eri valtioiden hallitsijoita voittaen ja häviten arvokkaasti yhdessä heidän kanssaan.

2000-luvun alussa täydellisen kunnostamisen myötä se muuttui yhdeksi alueen tärkeimmistä nähtävyyksistä houkuttaen uumeniinsa kaikkia, jotka haluavat kuulla jännittäviä tarinoita ja tuntea bastionluolan voiman. Varaa paikkasi ennakkoon maanalaiselle kasemattikierrokselle. HUOM! Talvella bastionin ensimmäinen kerros on suljettu – annetaan siellä horrostaville lepakoille talvirauha.

Lisätietoa bastioneistaKoordinaatit

Victoria-bastionin kierrokset


Päivä 3–4

Kohti Tallinnaa

Narva–Tallinna (210 km)

Jos aikaa on pari päivää enemmän, käänny päätieltä 1 etelään tielle 32 kohti Peipsijärveä. Suuntaa seuraavaksi Peipsijärven rantatielle 111. Pysähdy matkan varrelle, istahda rantahietikolla (esim. Kauksi tai Alajöe) ja ihmettele järven avaruutta. Kauksissa on myös helppo ja kaunis Luiteen luontopolku. Se alkaa Alutagusen kansallispuiston luontokeskuksen luota ja vie kulkijan upean Peipsijärven rannalle. Myös luontokeskus on kiinnostava kohde koko perheelle. otaa.

Sitten on aika miettiä suuntaa – jatkuuko matka kohti Tallinnaa vaiko Tarttoa. Mikäli päätät ottaa reissusta kaiken irti, ja auto lähtee kohti Tarttoa, tee se edelleen Peipsiä seuraten Sipulitielle. Sitten voitkin jo napata kiinni seuraavan kiertomatkamme suositusvinkeistä ks. Kaakkois-Viro. Jos haluat tutustua Itä-Viroon enemmän, löydät lisää teemaretkiä täältä.


Pidätämme oikeuden ohjelmamuutoksiin.