Hurmaava Tartto kutsuu
Väitetään, että kaupungilla liikkuessa voi kohdata Tarton hengen, mystisen olennon, joka pakottaa palaamaan kaupunkiin aina uudelleen.
Viron toiseksi suurin ja koko Baltian vanhin kaupunki Tartto on kuuluisa yliopistostaan, museoistaan, kirkoistaan ja rikkaasta kulttuurielämästään. Se on Viron älyllinen pääkaupunki, jota kutsuttiin aikoinaan Emajoen Ateenaksi. Eikä kaupungin intellektuaalinen ja boheemi luonne ole minnekään vuosien aikana kadonnut. Välimatka Tallinnasta Tarttoon on reilut 180 km. Matkata voi omalla autolla, bussilla tai junalla.
Vuoden 2024 Euroopan kulttuuripääkaupunki
Tartto on vireä ja vehreä Etelä-Viron kulttuuri- ja yliopistokaupunki, joka on reilun kahden tunnin ajo- tai juna- & bussimatkan päässä Tallinnasta. Vuonna 2024 Tartossa ja sen lähialueilla riittää tapahtumia ja vipinää kulttuuripääkaupunkivuoden kunniaksi. Nyt jos koskaan kannattaa tutustua Viron toiseksi suurimpaan kaupunkiin.
Suosittelemme Tartossa
Viron Kansallismuseo
Vuonna 2016 valmistunut Viron Kansallismuseo on upea arkkitehtoninen nähtävyys. Sisällä esitellään esimerkiksi modernein, virtuaalisin keinoin mm. virolaisuuden olemusta toisessa museon perusnäyttelyssä, joka on nimeltään Kohtumised, suomeksi Tapaamiset. Keskustasta on museolle n. 2,5 km:n kävelymatka, jolla tutustuu kätevästi kaupunkikuvaan.
AHHAA tiedekeskus
Tieteitä, seikkailua ja hauskaa viihdettä. Tiedekeskus Ahhaan useimmat näyttelyt ovat interaktiivisia, joten voit nähdä omin silmin ja kokeilla omin käsin kaikkea.
Energiaa vesipuistosta
Aura-keskuksen vesipuistossa on useita eri altaita, vesiliukumäkiä, saunoja ja valohoitohuone. Kesäisin energiaa saa myös aurinkoterassilta.
Kirkot
Johanneksenkirkko, eli Jaani kirik, (kuvassa) on harvoja keskiaikaisia nähtävyyksiä Tartossa. Kirkon tekee erityiseksi sen terrakottahahmot. Tartossa voit vierailla myös Eliel Saarisen suunnittelemassa Paavalinkirkossa (Pauluse kirik), joka on Viron ainoa jugend-tyylinen kirkko.
Kalteva talo
Tarton Kaltevaa taloa kutsutaan myös Tarton Pisan torniksi. Talo on rakennettu keskiaikaisen kaupunginmuurin viereen vuonna 1793, ja sen toinen puoli makaa heikon kivijalan päällä. Jos uskallat sisään, pääset tutustumaan Tarton taidemuseon näyttelyyn Viron taiteesta.
Virolaisen oluen historiaa
Tiesitkö, Tartto on virolaisen panimoteollisuuden syntymäpaikka. A. Le Coq -olutmuseo on uudistunut elämyskeskukseksi. Historiallisessa mallastornissa on näytteillä satoja esineitä. Voit varata opastetun kierroksen etukäteen.
Kuva: Jaak Jänes
Tarton yliopiston taidemuseo
Tarton yliopiston taidemuseo sijaitsee Tarton yliopiston päärakennuksessa. Perusnäyttely esittelee kreikkalaisen arkaaisen, klassisen ja hellenistisen taiteen veistosjäljennöksiä. Myös alkuperäisesineitä, kuten nuolenpääkirjoitustauluja ja kolikoita on nähtävillä. Esillä on myös aito egyptiläinen muumio osana muumiokammiota.
Ylösalaisin talo
Tässä talossa kaikki on tietysti ylösalaisin. Katto on lattia, millä koettelet tasapainoaistiasi ja kierrät huoneesta toiseen. Kolmenkymmenen minuutin aikana näet talon ja otat hauskoja kuvia muistoksi.
Aparaaditehas
Aparaaditehaksen alue on kuin Tallinnan Telliskivi, pienemmässä mittakaavassa. Entisestä tehdasrakennuksesta ovat löytäneet kodin eri alojen taiteilijat, trendikkäät designputiikit ja -ravintolat. Täällä järjestetään myös erilaisia tapahtumia vuoden ympäri.
Missä syödä Tartossa? Katso vinkit
Tartossa on mielenkiintoisia ravintoloita ja kahviloita, joissa herkutella. Listasimme persoonallisia syöntipaikkoja Tarton-matkan ratoksi.