Laivojemme miehistö kertoo työstään – suomalainen asenne vie eteenpäin
Suomalaisella asenteella eteenpäin
Suomalaisella asenteella eteenpäin
Oli matkustajilla rajoituksia tai ei, Suomen lipun alla seilaavia Eckerö Linen laivoja se ei pysäytä. M/s Finlandian sekä m/s Finbo Cargon miehistö pitää huolen, että elintarvikkeet, lääkkeet ja muu rahti sekä työvoima kulkevat Helsingin ja Tallinnan välillä joka päivä. Kapteeni Kjell Jonasson, housekeeping supervisor Arja Wahlberg ja keittiömestari Tuomas Sillanpää kertovat työstään.
Kapteeni käskee, laiva kulkee
Ruorin takana arki on lähes ennallaan. Laivat kulkevat ja komentosillalla miehistön määrä on tarkasti säädelty. Kapteeni Kjell Jonasson vastaa, että laiva pääsee turvallisesti satamaan.
”Päivät vaihtelevat paljon. Säätilat muuttuvat ja joka matkaan pitää keskittyä”.
Lähes 20 vuotta Eckerö-konsernin palveluksessa viihtynyt Jonasson tietää, että tulevaisuus löytyy edestä päin.
”Asiat eivät murehtimalla parane. Tehdään työmme ja toivotaan parasta.”
Matkustajille kapteeni lähettää sellaisia terveisiä, että rohkeasti mukaan vaan. Esimerkiksi miniristeilyille pääsee ilman karanteeneja.
”Laivallahan on jo nyt turvallista matkustaa. Täällä on tällä hetkellä paljon tilaa tulla ja mennä.”
M/s Finlandian liehuva Suomen lippu on Jonassonille tärkeä asia.
”Henkilökunta viihtyy suomalaisella laivalla, mikä näkyy varmasti esimerkiksi hyvissä asiakaspalautteissa”, summaa kapteeni Jonasson.
Puhtaus on puoli turvallisuutta
"Tehostettu siivoaminen ei ole sanahelinää, vaan sitä tehdään. Koko ajan ollaan liina kädessä desinfioimassa pintoja”, vakuuttaa housekeeping supervisor Arja Wahlberg.
Vauhtia liinan kanssa riittää, sillä hytit pitää valmistella ennen uusien matkustajien tuloa. Homma on minuuttipeliä, hyttejä kun ei voi siivota ennen edellisten poistumista.
”Oli koronaa tai ei, aina hytit on tehty”.
Haastavat ajat eivät ole näkyneet ryhmähengessä – ei ainakaan negatiivisesti.
”Meidän hyvä porukka puhaltaa yhteen hiileen. Ei tästä ilman huumoria selviäisikään”, naurahtaa Wahlberg.
Wahlberg arvostaa sitä, että m/s Finlandia liikennöi Suomen lipun alla.
”Olen ylpeä suomalaisesta laivasta, jolla on suomalaiset arvot”
Supersiivous tuli jäädäkseen
Wahlberg, Jonasson ja myöhemmin jutussu esiintyvä keittiömestari Sillanpää ovat kaikki vakuuttuneita, että hygieniatason suhteen paluuta entiseen ei koronan jälkeenkään ole. Vaikka tehostettu siivous teettää enemmän työtä, siitä on jo tullut osa rutiinia.
Puhtaus on puoli turvallisuutta
"Tehostettu siivoaminen ei ole sanahelinää, vaan sitä tehdään. Koko ajan ollaan liina kädessä desinfioimassa pintoja”, vakuuttaa housekeeping supervisor Arja Wahlberg.
Vauhtia liinan kanssa riittää, sillä hytit pitää valmistella ennen uusien matkustajien tuloa. Homma on minuuttipeliä, hyttejä kun ei voi siivota ennen edellisten poistumista.
”Oli koronaa tai ei, aina hytit on tehty”.
Haastavat ajat eivät ole näkyneet ryhmähengessä – ei ainakaan negatiivisesti.
”Meidän hyvä porukka puhaltaa yhteen hiileen. Ei tästä ilman huumoria selviäisikään”, naurahtaa Wahlberg.
Wahlberg arvostaa sitä, että m/s Finlandia liikennöi Suomen lipun alla.
”Olen ylpeä suomalaisesta laivasta, jolla on suomalaiset arvot”, kertoo Wahlberg.
Supersiivous tuli jäädäkseen
Wahlberg, Jonasson ja myöhemmin jutussu esiintyvä keittiömestari Sillanpää ovat kaikki vakuuttuneita, että hygieniatason suhteen paluuta entiseen ei koronan jälkeenkään ole. Vaikka tehostettu siivous teettää enemmän työtä, siitä on jo tullut osa rutiinia.
Hommat hoituvat keittiössä
Yhteishenkeä kehuu myös laivan keittiömestari Tuomas Sillanpää. Häntä ilahduttaa erityisesti, miten auttaminen näkyy nyt yli osastorajojen.
”Kaikki ajattelevat, että yhdessä saadaan hommat hoidettua.”
Sillanpään työpäivät venyvät helposti iltamyöhään. Matkustajamäärästä riippumatta aamupalat, lounaat ja päivälliset pitää hoitaa. Illalla on aikaa paperihommille. Risteilijöiden määrä näkyy siinä, että Tuomaksen nykyinen työkuorma olisi normaalisti jaettu kolmelle.
”Mutta kaikesta selvitään. Luonteeltani olen sellainen, että tykkään haasteista. Pitää olla skarppina.”
Sillanpää muistuttaa, että Eckerö Linella suomalaisuus näkyy myös lautasella.
”Meille on itseisarvo, että halutaan tarjota mahdollisimman paljon kotimaista ruokaa”.